Veel huishoudens ontberen inzicht energierekening

Veel Nederlandse huishoudens weten niet hoe hoog of laag de energierekening wordt aan het eind van het jaar. Uit maandag gepubliceerd onderzoek onder ruim duizend huishoudens blijkt dat 44 procent geen inzicht heeft in het eigen energieverbruik. Het onderzoek is uitgevoerd door Gfk, in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Het percentage mensen dat niet weet of ze moeten bijbetalen of geld terugkrijgen bij de eindafrekening, ligt nog hoger onder huurders (49) en lagere inkomens (53). Veel energiebedrijven besteden de laatste jaren juist aandacht aan inzicht in de energierekening, met applicaties op mobiele telefoons en online overzichten.

Samen met onder andere de Vereniging Eigen Huis en de Woonbond organiseert Milieu Centraal deze week een voorlichtingscampagne over hoe de energierekening te verlagen. Besparen kan bijvoorbeeld door minder warm water te gebruiken en zuinigere apparaten te kopen. Vier op de vijf huishoudens heeft hier belangstelling voor, blijkt uit het onderzoek.