Pakistaanse Malala naar Brits ziekenhuis

Het zwaargewonde 14-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousufzai is maandagochtend overgebracht naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië. De jonge voorvechtster van onderwijs voor meisjes en de beteugeling van de Taliban wordt daar behandeld aan de verwondingen die ze opliep toen Talibanstrijders haar dinsdag neerschoten.

Malala werd tot dusver verpleegd in een Pakistaans legerhospitaal. Pakistaanse artsen verwijderden een kogel uit haar hoofd en wisten levensgevaar af te wenden. Britse artsen buigen zich nu over het herstel van haar beschadigde schedel en ruggenmerg. Voor het lichamelijk en geestelijk geknakte meisje er weer bovenop is zal veel tijd voorbijgaan, schatten Pakistaanse legerartsen in.

Een moordeskader van de Taliban schoot Malala dinsdag, op de terugweg van school, in haar hoofd. De kogel ging vervolgens door haar nek naar haar ruggenmerg. Zaterdag bleek dat het meisje in staat was haar armen en benen weer te bewegen. Op eigen kracht ademen lukte toen nog niet.

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor scholing voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.