Timmermans ziet Nobelprijs als opdracht

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans ziet de Nobelprijs voor de Vrede die vrijdag werd toegekend aan de Europese Unie als een opdracht om samen uit de crisis te komen. Bovendien is het een goede herinnering aan de vrede die volgens hem altijd op het spel blijft staan. Dat zei Timmermans vrijdagavond in Nieuwsuur.

Volgens hem heeft de prijs 'altijd politieke bedoelingen'. In dit geval kun je het zien als een opdracht, vindt hij. "Zorg dat je opruimt en aanhaakt. En kijk naar waar het ooit om begonnen is: vrede. Dat staat op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat we deze crisis samen oplossen."

De geldprijs die aan de Nobelprijs is verbonden, zo'n 940.000 euro, kan in dit geval het beste in een goed doel worden gestopt. "Een goed doel dat in de harten van de bewoners ligt", aldus Timmermans. Hij opperde daarbij de strijd voor mensenrechten. Het geld rechtstreeks naar de Grieken sturen, leek hem geen goed idee.

Timmermans wilde tijdens het gesprek niet speculeren over een mogelijke functie in het aanstaande kabinet van VVD en PvdA. Hij wordt genoemd als de beoogde minister van Buitenlandse Zaken.


Timmermans ziet Nobelprijs als opdracht (Foto: Novum)