SGP beslist volgend jaar over vrouwenstandpunt

De SGP wil in de eerste helft van volgend jaar een besluit nemen over de consequenties die de partij verbindt aan de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het vrouwenstandpunt van de orthodox-gereformeerde partij. Dat laat SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen vrijdag weten.

Het hof in Straatsburg verwierp in juli een klacht die de partij had ingediend over een arrest van de Hoge Raad, die in 2010 oordeelde dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van de kandidatenlijsten voor verkiezingen. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) liet daarop weten dat ze een reactie van de partij wil.

De SGP heeft inmiddels advies ingewonnen bij juristen en een externe deskundige. De partij wil onder meer weten 'op welke wijze gevolg zou kunnen worden gegeven aan het arrest van de Hoge Raad zonder inbreuk te maken op de grondrechten van de leden van de SGP'. Ook binnen de partij wordt over het onderwerp gepraat.

"Zodra wij meer weten over het advies en de daaraan te verbinden gevolgen, zullen wij de minister daarvan in kennis stellen", aldus Van Leeuwen. Naar verwachting is dat halverwege volgende maand of begin december. De partij streeft ernaar uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar conclusies te trekken uit het advies.

D66 en PvdA vroegen eerder al wat het kabinet gaat doen om ervoor te zorgen dat de partij vrouwen niet langer uitsluit. Spies zei toen dat het in eerste instantie aan de partij is om actie te ondernemen, maar zich te beraden op maatregelen die zij kan nemen voor het geval de SGP dat niet doet. In het uiterste geval kan de partij zijn rijkssubside kwijtraken.


SGP beslist volgend jaar over vrouwenstandpunt (Foto: Novum)