Negen op tien staan dna af in Vaatstra-onderzoek

Van de mannen die zijn uitgenodigd om dna af te staan in het verwantschapsonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra heeft 89 procent dna afgestaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De mannen konden tot donderdag hun dna af laten nemen.

In Zwaagwesteinde, het geboortedorp van Vaatstra, was de opkomst het hoogst. Daar kwam 96 procent opdagen. De bereidheid om mee te werken was volgens politie en justitie groot.

Justitie hoopt met verwantschapsonderzoek te stuiten op dna van familie van de dader. In totaal waren daarvoor 8080 mannen opgeroepen. Zij woonden in 1999 in een straal van vijf kilometer rond de Friese plaats Veenklooster. Het stukje dna waarmee verwantschap kan worden vastgesteld wordt alleen van man op man doorgegeven.

Van de opgeroepen 8080 mannen bleken er 358 overleden. Honderd mensen zijn verhuisd naar het buitenland en waren dus niet in de gelegenheid dna af te staan. Nog eens driehonderd mensen zijn verhuisd naar een plaats binnen Nederland, maar buiten de drie noordelijke provincies. Van hen zijn er 69 op eigen initiatief naar Friesland gekomen om dna af te staan.

Van de overige ruim 7300 mannen hebben er ruim 6500 dna afgestaan, goed voor 89 procent. De overige mannen, ook degenen buiten de provincies, worden benaderd om alsnog dna af te staan. De politie gaat ook proberen de adressen van degenen die naar het buitenland zijn verhuisd te achterhalen.