Evacuaties om asbestbrand Fries dorp vrijdag verder

De brandweer gaat vrijdagochtend verder met het ontruimen van huizen in het Friese dorp Bozum die door een brand besmet zijn geraakt met asbest. Donderdagavond werden al zeker tien woningen ontruimd vanwege de brand in een loods. Twee inwoners van het dorp met zo'n vierhonderd inwoners zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze rook hadden ingeademd, zei een brandweerwoordvoerder op Radio 1.

De asbest is in meerdere straten neergedwarreld. Het gaat om De Havens, It Blaukeesje, It Oerd en De Pôlle. Vanaf 07.00 uur worden bewoners en huisdieren in het besmette gebied door de brandweer uit hun woning gehaald. Voordat ze het gebied verlaten worden zij en hun voertuig ontsmet, meldt de gemeente Littenseradiel, waar Bozum onder valt.

De bewoners mogen hun woning niet zelf verlaten. Ze moeten op de brandweer wachten en meenemen wat ze de komende 24 uur nodig hebben. Dat is de tijd die nodig is om het asbest op te ruimen. Tijdens het schoonmaken wordt het gebied bewaakt.

De brand in de loods waarin auto's stonden brak aan het begin van de avond door nog onbekende oorzaak uit. Rond 22.00 uur werd het sein brand meester gegeven.