Rabobank: streep onder dopingperiode

De wielerploeg van de Rabobank wil dat dopinggebruik in de wielersport tot het verleden behoort. "Het management van de ploeg wil dat de wielersport collectief een streep onder die periode zet, het probleem blijkt echter zo omvangrijk dat dit centraal zou moeten gebeuren", staat in een donderdag verspreide verklaring.

De Raboploeg reageert hiermee op het onderzoeksrapport van Usada en de bekentenis van voormalig Raborenner Levi Leipheimer dat hijzelf, een ploeggenoot en een ploegarts betrokken waren bij dopinggebruik in de periode dat hij voor Rabobank reed. De ploeg ontkent noch erkent dat er doping binnen de ploeg is gebruikt. "De bekentenissen bevestigen nogmaals dat het wielrennen in een zeer moeilijke periode zit, met name door het verleden", laat het management weten.

Over de aantijging van Leipheimer dat een ploeggenoot doping heeft gebruikt die hij kreeg van een ploegarts zwijgt het management. "De wielersport heeft een enorm verleden, tegelijkertijd heeft de sport een grote toekomst", laat het weten in de verklaring. "Wij zijn er van overtuigd dat de sport op de goede weg is. Rabobank wil op een schone en eerlijke wijze resultaten boeken in de wielersport."

De bank zelf stelt in een verklaring onder ogen te zien 'dat het erop lijkt dat structureel dopinggebruik in het verleden usance was in de wielerwereld'.

De Rabobank memoreert dat het op dit gebied een zerotolerancebeleid hanteert. De bank zegt zich grote zorgen over de professionele wielersport te maken. "De uitkomsten van het onderzoeksrapport van de Usada doen de wielersport geen goed en dat betreurt de Rabobank ten zeerste."