Topambtenaar sleept AD voor rechter

Secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink sleept het Algemeen Dagblad voor de rechter. De krant meldde zaterdag dat de topambtenaar volgens drie getuigen meerdere keren contact had met een pooier van minderjarige jongens.

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Zijn advocaat Harro Knijff meldt dat de topambtenaar de juistheid van de beweringen bestrijdt. Meerdere getuigen zeggen volgens het AD dat de topambtenaar in de jaren tachtig in contact stond met crimineel Dick Willard, die bekendstond als pooier van minderjarige jongens. Volgens een andere bron, een leider van een Haagse hasjbende, zagen leden van zijn bende meerdere keren jongens in de auto van Demmink stappen.

Demmink start geen kort geding, maar een bodemprocedure. Door deze procedure zou de krant gedwongen worden haar bronnen te openbaren. De krant meldde zaterdag al dat de hasjhandelaar en een andere getuige bereid zijn hun verhaal onder ede te herhalen.

Het AD wil niet inhoudelijk reageren tot de krant een dagvaarding heeft ontvangen. Een woordvoerder van de krant meldde wel een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Tegen Demmink werd al meerdere malen aangifte gedaan van seksueel misbruik. Volgens justitie zijn deze niet betrouwbaar. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet donderdag weten dat er 'geen begin van juistheid' is aan de beschuldigingen. Eind deze maand gaat Demmink met pensioen.