Opstelten: snel rapport Haren

Ivo Opstelten (VVD) hoopt dat het onderzoek naar de Facebook-rellen in Haren zo snel mogelijk kan worden uitgevoerd. Tegelijkertijd moet het wel 'zorgvuldig en gedegen' zijn, zei de minister van Veiligheid en Justitie woensdag tijdens een bezoek aan de Groningse gemeente.

Oud-burgemeester Job Cohen (PvdA) die het onderzoek leidt, zei eerder minstens een halfjaar nodig te hebben. Dat duurt de Nederlandse Politiebond veel te lang. De bond wil snel kunnen leren van de rellen, omdat politiemensen elk moment opnieuw in soortgelijke situaties terecht kunnen komen.

Opstelten heeft woensdag een rondgang door Haren gemaakt en met onder anderen bewoners en ondernemers over de rellen gepraat. Ook heeft de bewindsman met politiemensen gesproken, evenals de burgermeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie.

De minister was onder de indruk van wat hij hoorde. Ook is hij trots op de 'veerkracht' van de bewoners, de ondernemers en prees hij de agenten die tijdens de rellen dienst hadden. "Nederland kan trots zijn op deze dienders."