Duizenden documenten in huis butler van de paus

De politie van het Vaticaan heeft in de woning van Paolo Gabriele, de voormalige butler van paus Benedictus XVI, honderdduizenden documenten gevonden, waaronder originelen met de kanttekening van de kerkvader dat de paperassen vernietigd moeten worden. Dat hebben leden van de politiemacht verklaard in het proces tegen Gabriele, die wegens diefstal van de documenten tot vier jaar gevangenisstraf kan krijgen.

Van de honderdduizenden documenten - in totaal 82 verhuisdozen vol - zijn er zo'n duizend van belang, zei inspecteur Silvano Carli. Het gaat in die gevallen om originele of gekopieerde exemplaren van het Vaticaan. Sommige zijn afkomstig uit het kantoor van de paus, sommige uit de verschillende congregaties binnen de kerkstaat en 'sommige betreffen de privacy en het privéleven van de Heilige Vader', zei Carli.

Een aantal documenten is gepubliceerd in een boek van onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi.

De overige documenten behandelen zaken als esoterie, vrijmetselarij, het christendom, boeddhisme, yoga en politiek.

Volgens de aanklagers heeft Gabriele bekend dat hij documenten heeft gelekt naar Nuzzi, omdat hij 'het kwaad en de corruptie' in de kerk wilde blootstellen.

Gabriele liet dinsdag weten achter zijn bekentenis te staan dat hij het vertrouwen van de paus heeft geschaad, maar hij zei zich niet schuldig te hebben gemaakt aan diefstal.


Duizenden documenten in huis butler van de paus (Foto: Novum)