Zorgen RIVM om drinkwater bij extreme droogte

Door extreme droogte kunnen duizenden Nederlanders in de toekomst tijdelijk zonder drinkwater komen te zitten. De kwaliteit van het oppervlaktewater is dan zo slecht dat er geen drinkwater van te maken is, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en watertechnologisch instituut Deltares.

De onderzoekers bekeken klimaatscenario's met extreem lange droge perioden. Tijdens zo'n periode stroomt er minder water door de rivieren en kunnen afvallozingen de kwaliteit van het water verslechteren. Ook zijn er niet genoeg buffers als de droogteperiode maanden duurt. Dergelijke scenario's zouden voor 2050 al werkelijkheid kunnen worden.

De uitkomsten gelden voor bijna alle elf waterzuiveringen waar water uit de Rijn en Maas wordt gehaald. Ruim veertig procent van de Nederlanders gebruikt water van deze locaties.

Het RIVM stelt dat er maatregelen moeten worden genomen. Zo zouden bedrijven minder afvalstoffen mogen lozen in periodes van droogte en er moeten meer waterbuffers komen.