DNB drong aan op 'deskundiger' pensioenfondsbestuur

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maanden een aantal grote pensioenfondsen verzocht hun zittende bestuurders deels te vervangen door specialisten. Dat stelt Abvakabo FNV. DNB bevestigt er de afgelopen jaren bij enkele pensioenfondsbesturen op aan te hebben gedrongen de deskundigheid te vergroten, maar wil geen namen noemen. In een aantal gevallen zijn 'deskundige' pensioenfondsbestuurders aangetrokken.

Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn bezorgd over het beleid van DNB en hebben een brandbrief geschreven aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). Volgens de organisaties lijkt het erop dat pensioenfondsen als het aan DNB ligt worden bestuurd op de wijze waarop dat gebeurt bij banken en verzekeraars.

De ondertekenaars van de brandbrief, onder meer GGZ Nederland, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz, willen het vermogensbeheer van de pensioenfondsen niet overlaten aan deskundigen die 'geen enkele binding hebben met werkgevers, werknemers en gepensioneerden uit de sector'.

DNB laat in een reactie weten dat het in het belang is van de deelnemers van pensioenfondsen dat het bestuur van zo'n fonds deskundig is. De centrale bank heeft de afgelopen jaren bij ongeveer 120 pensioenfondsen zogenoemde beleggingsonderzoeken gedaan. Dat heeft er in een aantal gevallen toe geleid dat DNB er bij besturen op heeft aangedrongen de deskundigheid op het gebied van vermogens- en risicobeheer te versterken. Een woordvoerder wilde niet kwijt om welke pensioenfondsen het gaat.

De centrale bank vindt dat het prima kan om aan te dringen op grotere deskundigheid bij besturen van pensioenfondsen. "Zeker waar sprake is van complexe beleggingen, is het zaak dat het bestuur - in ieder geval een deel van het bestuur - voldoende ter zake deskundig is", aldus DNB. "Het bestuur is immers eindverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid en dient voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan vermogensbeheerders."