Buma sluit opstappen CDA-ministers niet uit

Sybrand van Haersma Buma sluit niet uit dat de CDA-ministers opstappen als zij het deelakkoord van de VVD en PvdA moeten uitvoeren. Dat zei de CDA-leider dinsdag tijdens het debat over het maandag gesloten akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Als het deelakkoord wordt aangenomen, moeten de CDA-bewindslieden daarover een afweging maken, stelde Buma. PVV-leider Geert Wilders vroeg Buma daarop of hij uitsluit dat de ministers opstappen als zij beleid moeten uitvoeren dat niet het hunne is. "Ik sluit niets uit", antwoordde Buma.

Tegelijkertijd hebben de huidige ministers hun ontslag al aangeboden, bracht hij in herinnering. "Ik ben me bewust van de precaire situatie van een kabinet dat demissionair is." Het uitgangspunt moet volgens Buma echter zijn dat het kabinet de plannen verdedigt die tijdens Prinsjesdag zijn ingediend, en niet wat uit de Kamer komt.

Buma wil verder weten wat PvdA en VVD doen met de afspraken uit het Kunduz-akkoord die niet worden teruggedraaid. Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) besloten maandag om de gewraakte forenzentaks uit dat akkoord terug te draaien waartoe VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie dit voorjaar nog besloten.

"Wat gebeurt er met de andere afspraken uit het Lenteakkoord?", vroeg Buma. Dan gaat het om de verhoging van het eigen risico, de nullijn voor ambtenaren en de verhoging van de btw. Allemaal zaken waar de PvdA zich tegen heeft verzet. Buma wil weten of deze zaken niettemin nu allemaal worden overgenomen. Ook vroeg hij of het PvdA nog met de beloofde compensatie voor de maandag ingevoerde btw-verhoging komt.