Politie hanteert wapenstok steeds vaker

Politiemensen kiezen steeds vaker voor de wapenstok als de situatie niet zonder geweld kan worden opgelost. Dat blijkt uit onderzoek dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet uitvoeren. Ondanks dat agenten de wapenstok vaker hanteren, blijft pepperspray nog steeds het vaakst ingezet bij geweld.

Uit onderzoek onder veertien regiokorpsen blijkt dat tussen 2002 en vorig jaar het gebruik van de wapenstok met zo'n vijftig procent is toegenomen. Bij de politiekorpsen in Amsterdam en Rotterdam was de stijging in die periode zelfs 180 procent. Het gebruik van pepperspray daalde in die periode licht in de twee grootste steden.

Bureau voor criminaliteitsonderzoek Ateno schat dat in 2010 negenduizend geweldsincidenten plaatsvonden. Bij een derde daarvan werd een wapen ingezet. In 1250 gevallen werd pepperspray gebruikt. Met 42 procent is dat het wapen dat relatief het vaakst werd ingezet. Ook werd nog eens 420 keer met pepperspray gedreigd. De wapenstok werd in totaal 520 keer ingezet, waarbij de korte wapenstok vaker de voorkeur genoot dan de lange.

De stijging in het gebruik van de wapenstok is mogelijk deels te verklaren doordat het vaker wordt gemeld. De onderzoekers achten het waarschijnlijk dat de wapenstok daadwerkelijk vaker wordt gehanteerd.


Politie hanteert wapenstok steeds vaker (Foto: Novum)