'Europa kritisch op veiligheid kerncentrales'

Alle kerncentrales in Europa, waaronder die in Borssele, moeten beter worden beveiligd. Dat is de conclusie van een stresstest die de Europese Commissie later deze maand uitbrengt, meldt BNR Nieuwsradio dinsdag op basis van een samenvatting die naar de zender is gelekt.

De kerncentrale in Borssele is niet met vlag en wimpel geslaagd voor de stresstest van de Europese Commissie. Er zouden opmerkingen zijn over de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en neerstortende vliegtuigen, meldt de zender dinsdag.

De commissie en buitenlandse deskundigen adviseerden al in mei extra onderzoek te doen naar de gevolgen van aardbevingen. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) liet toen weten dat dit onderzoek in gang is gezet en dat de eerste resultaten volgend jaar worden verwacht. Hij benadrukte toen dat de Zeeuwse kerncentrale volgens de experts aan alle veiligheidseisen voldoet.

De test volgt op de kernramp in het Japanse Fukushima, vorig jaar maart. Om een dergelijke ramp te voorkomen laat de Europese Unie alle kerncentrales in Europa controleren.

Alle kerncentrales in Europa moeten volgens de commissie beter worden beveiligd. Dat zou in totaal tien miljard tot 25 miljard euro kosten. Kerngeleerde Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht was betrokken bij het uitvoeren van de stresstest in Nederland. Hij zegt tegen de radiozender niet verrast te zijn over de opmerkingen over Borssele.

Wel zou hij verrast zijn over de opmerkingen over andere Europese kerncentrales. "Er zijn inderdaad centrales waar een ramp als in Fukushima zou kunnen gebeuren." Zo is er in vier centrales in Zweden en Finland minder dan een uur tijd om de centrale in een veilige modus te zetten als de stroom uitvalt.

In slechts vier landen zijn kerncentrales uitgerust met een veiligheidssysteem dat volledig los staat van de normale systemen. In zeven landen zijn er mobiele dieselgeneratoren voor noodgevallen. In Frankrijk zouden veel centrales niet goed genoeg zijn beveiligd tegen aardbevingen en overstromingen.