Tweede Kamer in debat over deelakkoord

De Tweede Kamer gaat dinsdag en woensdag in debat over de begroting voor volgend jaar. Het debat zal vooral in het teken staan van het maandag gepresenteerde deelakkoord van VVD en PvdA, waarmee een aantal maatregelen voor 2013 wordt teruggedraaid.

De Kamer heeft dinsdag en woensdag de Algemene Financiële Beschouwingen op de agenda staan: het jaarlijkse debat over de begroting voor het komende jaar. Het debat wordt gevoerd door de financieel specialisten met de minister van Financiën en is doorgaans relatief technisch van aard.

Normaal gaat aan dit financiële debat een groot debat vooraf met alle fractievoorzitters, maar dit debat, de Algemene Politieke Beschouwingen, is dit jaar afgelast. De inhoud van de begroting was al bekend, want die vloeit voort uit het dit voorjaar gesloten Kunduz-akkoord. Voor nieuwe maatregelen was het wachten op de formatieonderhandelingen van VVD en PvdA.

De twee partijen presenteerden maandag een serie maatregelen waarover ze al overeenstemming hebben bereikt. Die hebben voorrang gekregen bij de onderhandelingen, omdat ze moeten worden verwerkt in de begroting van volgend jaar. Het gaat onder meer om de afschaffing van de forenzentaks en de langstudeerboete, verhoging van de belasting op verzekeringen en snellere verhoging van de AOW-leeftijd.

VVD en PvdA wilden de maatregelen maandag presenteren, zodat de Tweede Kamer erover kon spreken bij de Algemene Financiële Beschouwingen. CDA en GroenLinks bepleiten echter een apart debat over het deelakkoord, dat voorafgaand aan het financiële debat zou moeten worden gehouden. De kans dat de Tweede Kamer nog iets verandert aan de plannen is klein, aangezien VVD en PvdA samen een meerderheid in de Kamer hebben.