ANWB wil van onderbord maximumsnelheid af

De ANWB vraagt Rijkswaterstaat de borden weg te halen die onder de borden met de maximumsnelheid hangen. De informatie daarop is onduidelijk en leidt af. Dat blijkt uit reacties die binnenkwamen bij een speciaal meldpunt van de ANWB over de verhoogde maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur.

De onderborden vermelden ofwel de tekst '6-19 h' ofwel 'bij gesloten spitsstrook'. Die teksten worden vaak niet begrepen, aldus de ANWB. De verschillende snelheden bij spitsstroken kunnen daarom beter via matrixborden of dynamische borden duidelijk worden gemaakt aan automobilisten, oordeelt de bond.

Ook blijkt uit de meldingen dat weggebruikers de vele wisselingen van snelheidslimieten verwarrend vinden. De 'lappendeken' zou leiden tot onduidelijke situaties op de weg en tot onrustig rijgedrag. Sinds de invoering van de snelheidsverhoging ruim drie weken geleden kwamen bij het meldpunt al 2400 reacties binnen.

De ANWB adviseert verder een publiekscampagne te starten over de snelheidslimieten, langere trajecten met dezelfde snelheidslimiet in te voeren en meer onderzoek te doen naar de veiligheid van de verschillende snelheidslimieten en de informatie daarover aan automobilisten.

Sinds 1 september geldt op alle snelwegen een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, tenzij een verkeersbord anders aangeeft.