Opstelten ziet niets in censureren social media

Ivo Opstelten (VVD) voelt er niets voor om sociale media te censureren om zo rellen zoals in Haren te voorkomen. Dat zei de minister van Veiligheid en Justitie dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman liet weten problemen te hebben met het toepassen van censuur. "In mijn denkwereld is dat moeilijk te hanteren." Onder anderen voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp opperde dat de politie berichten op sociale media zou moeten kunnen weghalen om problemen als in Haren te voorkomen.

Wel wil Opstelten dat de rol van sociale media tegen het licht moet worden gehouden. Dan moet duidelijk worden hoe met problemen kan worden omgegaan waarbij sociale media een grote rol spelen en wat zij kunnen doen om dit te voorkomen.

Vrijwel alle fracties wilden weten hoe het zo uit de hand kon lopen. "Hoe heeft dit feestje kunnen uitlopen op een veldslag?", vroeg Ahmed Marcouch (PvdA). Voor de daders hadden de partijen geen goed woord over. Lilian Helder (PVV) sprak van een 'groep wilden' die al plunderend door Haren is getrokken. Kees van der Staaij (SGP) hield het op 'raddraaiers'.

Opstelten is het 'totaal eens' met het oordeel over wat zich in Haren heeft afgespeeld. "Het was natuurlijk een geweldige verstoring van de openbare orde." Het is in de eerste plaats aan de lokale autoriteiten en justitie om de schuldigen voor het gerecht te krijgen en te straffen.

Voor een oordeel hoe de rellen hebben kunnen plaatsvinden, wil hij eerst de evaluatie afwachten die oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) zal maken. "Ik kan nu geen oordeel geven hoe het zich precies heeft kunnen afspelen." Voor eventuele gebeurtenissen in de toekomst geldt dat de inlichtingendiensten continu de sociale media in de gaten houden.

Burgemeesters die vermoeden dat zich iets vergelijkbaars in hun gemeenten afspeelt, kunnen contact opnemen met het deze diensten. Zij worden dan 'op maat' geadviseerd hoe om te gaan met mogelijke rellen.