Meer files verwacht door bezuinigingen

Door bezuinigingen krijgen weggebruikers vaker te maken met files en wegomleidingen. Dat verwacht Rijkswaterstaat. Het agentschap moet tot en met 2020 1,64 miljard euro besparen. Om kosten te besparen mogen aannemers van Rijkswaterstaat bijvoorbeeld langer overdag werken.

Overdag werken is goedkoper omdat de werknemers 's nachts toeslagen krijgen. Ook is het efficiënter, omdat de aannemers zo langer doorwerken. Een woordvoerder benadrukt dinsdag wel dat niet op alle wegen overdag zal worden gewerkt. "We doen dat alleen waar dat mogelijk is."

Om de verkeersdruk bij werkzaamheden te verminderen worden nu nog onder meer goedkope of zelfs gratis bus- en treinkaartjes verstrekt, maar ook daar wordt op bezuinigd. De bezuiniging op deze kaartjes kan meer files opleveren, doordat mensen er toch voor kiezen de auto te pakken.

Op de elektriciteitskosten wordt bespaard door op snelwegen het licht tussen 21.00 en 05.00 uur uit te knippen. Dat gebeurt echter niet in scherpe bochten of bij een korte invoegstrook. Dit moet ook minder onderhoudskosten aan lichtmasten opleveren.

Verder wordt bezuinigd op digitale borden die langs snelwegen informatie over files geven. Het gaat dan niet om borden die ook alternatieven geven als er files staan. Ook worden werkzaamheden voortaan minder uitgebreid aangekondigd en de bermen minder vaak gemaaid.