Oplage kranten verminderd

De oplages van de landelijke dagbladen zijn in het tweede kwartaal drie procent lager uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Alleen Trouw wist tussen april en juni meer kranten te slijten. Net als in het eerste kwartaal daalde de oplage van de zakenkrant Het Financieele Dagblad het hardst, met acht procent.

De oplage van alle kranten bij elkaar ligt nu net onder de 1,8 miljoen. Een jaar eerder lag dat zestigduizend hoger. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI. In het eerste kwartaal daalde oplage met vier procent.

De oplage van Trouw steeg het tweede kwartaal met zes procent. Middagkrant NRC Handelsblad hield het oplageaantal op peil. Bij nrc.next daalde de oplage met vier procent. Maandag werd bekend dat Rob Wijnberg opzij is geschoven. De krant moet van hoofdredacteur Peter Vandermeersch meer nieuws gaan brengen.

Behalve bij het FD daalde ook bij het Nederlands Dagblad (min zes procent), De Telegraaf en het Reformatorisch Dagblad (beide min vijf procent) de oplage flink. De Telegraaf blijft met een oplage van bijna 589 duizend de grootste betaalde krant van Nederland.


Krantenoplage drie procent in de min (Foto: Novum)