Tien jaar cel geŽist in zaak filefuik

De 48-jarige benzinedief Maikel R. moet als het aan justitie in Utrecht ligt tien jaar de cel in wegens doodslag, poging tot doodslag en benzinediefstal. De man werd in oktober tegengehouden door middel van een door de politie gecreëerde file op de A2 bij Abcoude. R. remde te laat en reed in op de file. Een 35-jarige man uit Maastricht overleed.

De man ging er samen met zijn zoon vandoor, nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. De eigenaar van het station zag dat de kentekenplaten vastzaten met elastiek, ging achter hem aan en belde de politie. Toen die R. achtervolgde, voerde hij de snelheid op.

Terwijl de politie hem probeerde in te sluiten, volgden er zeven aanrijdingen met politievoertuigen, waarop besloten werd de filefuik te organiseren. Hoewel R. ruimte kreeg om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was, klapte hij met grote snelheid op de file. Eerder zei de man dat de politie haar boekje te buiten is gegaan. "Als de agenten dat nooit gedaan hadden, dan was er niemand overleden", verklaarde R. vanuit zijn cel.

Ten tijde van het incident was de man volgens het OM onder invloed van cannabis. De officier van justitie is van mening dat R. verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer. "Hij is het die zonder rijbewijs, onder invloed van cannabis, op de vlucht voor de politie, met geweld en met veel te hoge snelheid, de matrixborden negerend, niet tijdig heeft geremd of uitgeweken, terwijl daar alle mogelijkheid toe was."

Tijdens de zitting bleek dat de man al dertig jaar zonder rijbewijs rondreed. Ook zat hij enkele dagen voor het delict al op het politiebureau in verband met vier andere benzinediefstallen.

In augustus werd bekend dat het Openbaar Ministerie de politie niet strafrechtelijk gaat vervolgen. Zowel de agent die opdracht gaf, als de agenten die de file daadwerkelijk veroorzaakten kunnen niet vervolgd worden. De opdrachtgever kon volgens het OM niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving, omdat die niet bestaat. De andere agenten voerden slechts een opdracht uit.

Vrijdag zei de advocaat van R. in Nieuwsuur dat hij een procedure start waarmee hij wil afdwingen dat de agenten die de fuik opzetten alsnog worden vervolgd. De raadsman van de benzinedief vindt dat de overheid de grootste rol heeft gehad in het fatale incident.

Het OM eiste ook een rijontzegging van tien jaar. Dinsdag gaat de zaak verder met het pleidooi. De rechtbank in Utrecht doet naar verwachting over twee weken uitspraak in de zaak tegen R.