De Jager wijst informateurs op noodzaak hervormen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft de onderhandelaars van VVD en PvdA gewezen op het belang van hervormen. Dat zei de bewindsman maandagochtend na afloop van een gesprek dat hij met onder anderen Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) had.

"Ik heb gewezen op de noodzaak van hervormingen op economisch terrein en budgettair terrein", zei De Jager. Ook heeft hij de onderhandelaars aan de formatietafel bijgepraat over de stand van de economie in het algemeen.

De onderhandelaars en de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) ontvingen maandag ook andere financieel-economische experts. President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings en de voorzitter van de studiegroep begrotingsruimte, topambtenaar Richard van Zwol, schoven eveneens aan.

Knot zei na afloop dat een aantal 'brede onderwerpen' is besproken, zoals de economische ontwikkelingen in Nederland en Europa, mogelijke bezuiningsmaatregelen en het tempo waarin die moeten worden doorgevoerd. "We hebben een aantal dingen geschetst, het is nu aan de onderhandelaars om knopen door te hakken."

Teulings zei dat er vooral over de economische problemen is gesproken. Hij zei echter ook wat lichtpuntjes te zien, met name in Europa. Teulings verwacht dat pijnlijke maatregelen noodzakelijk kunnen zijn, maar denkt ook dat het voor opluchting kan zorgen als daar helderheid over komt.

Het is maandag de tweede dag dat PvdA en VVD onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Vrijdag waren de eerste besprekingen. Toen werden vooral werkafspraken gemaakt. Het idee achter het gezamenlijke gesprek met de financiële deskundigen is dat alle onderhandelaars dan over dezelfde informatie beschikken.

Bij de onderhandelingen wordt Rutte bijgestaan door fractiegenoot Stef Blok. Samsom heeft Kamerlid Jeroen Dijsselbloem meegenomen naar de onderhandelingstafel.


De Jager wijst informateurs op noodzaak hervormen (Foto: Novum)