Onderzoek naar Geleense babylijkjes

In de zaak van de Geleense babylijkjes moet onderzoek worden gedaan door een statisticus en gynaecoloog. Het gerechtshof in Den Bosch wil dat de twee kijken naar de kans dat alle drie de kinderen van Anita C. dood zijn geboren.

Vorig jaar werd C. door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van het doden van drie van haar baby's. De rechters vonden het niet bewezen dat de kinderen ooit geleefd hebben. Het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen die uitspraak.

Naast het onderzoek van de statisticus en de gynaecoloog gaat een Duitse hoogleraar de rapporten van drie pathologen onderzoeken. Twee van hen oordeelden eerder dat niet te zeggen was of de baby's levend ter wereld zijn gekomen, een derde patholoog zei dat zeker een baby gewurgd was.

Anita C. werd twee jaar geleden opgepakt toen agenten het stoffelijk overschot van een kindje in de schuur van haar woning in Geleen vonden. Even later werden in haar tuin nog twee babylijkjes gevonden. De baby's zouden tussen januari 2005 en juli 2010 om het leven zijn gekomen.

Het is niet bekend wanneer de onderzoeken afgerond zijn. Zodra de rapporten klaar zijn, prikt het hof een nieuwe datum voor de zaak.