Faillissementsgolf treft gehele bouwsector

Het aantal faillissementen in de bouw is in de afgelopen acht maanden met 45 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Faillissementsdossier.nl constateert maandag dat de malaise niet alleen aannemers treft maar ook specialisten en bouwwinkels.

Onder specialisten zoals loodgieters en schilders vielen vijftig procent meer bedrijven om dan vorig jaar. Ook onder bouwgroothandels en doe-het-zelfzaken lag het aantal faillissementen anderhalf keer zo hoog. In totaal gingen in de maanden januari tot en met augustus 1330 bedrijven in de sector op de fles.

Faillissementsdossier.nl zoekt de verklaring bij het dalende aantal nieuwe huizen dat wordt gebouwd. Het aantal verstrekte bouwvergunningen daalde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in de eerste zes maanden naar een nieuw dieptepunt van 16.906. Op het toppunt van de markt in de eerste helft van 2006 werden nog drie keer zoveel bouwvergunningen afgegeven.

De bouwsector presteert slechter dan het gemiddelde. De faillissementenwebsite zag in de eerste acht maanden 8205 bedrijven failliet gaan, een kwart meer dan een jaar eerder. Voor heel het jaar voorspelt de website een nieuw record.


Faillissementsgolf treft gehele bouwsector (Foto: Novum)