[WK] Gilbert kroont zich tot wereldkampioen in Valkenburg

Philippe Gilbert is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Belg ging er in de laatste ronde op de Cauberg vandoor en liet vervolgens iedereen zijn hielen zien. Onder anderen Edvald Boasson Hagen en Alejandro Valverde probeerden Gilbert in de slotkilometer nog bij te halen, maar slaagden hier niet in. Boasson Hagen werd tweede, Valverde pakte de derde plek.

In de 267 kilometer lange wegrace door Limburg hield Gilbert zich lang verscholen. De wegwedstrijd kende veel valpartijen, met vooral veel Nederlanders die daarbij het slachtoffer waren. Onder meer Niki Terpstra en Bauke Mollema waren hierbij betrokken, maar konden zich dankzij een enorme krachtsinspanning uiteindelijk toch nog bij het peloton voegen.

Dit was echter van korte duur, want toen het tempo in het peloton omhoog ging, moesten zij weer lossen. In de beslissende fase kwamen de topfavorieten naar voren. Op de Cauberg ging Gilbert zo hard aan en liet daardoor de rest het nakijken.

Valverde, Boasson Hagen en Kolobnev zetten de achtervolging nog in, maar kwamen tekort. Op vier seconden van Gilbert eindigde Boasson Hagen als tweede, voor Valverde en Degenkolb. Lars Boom was met zijn vijfde plek de beste Nederlander.

Uitslag wegwedstrijd wereldkampioenschap wielrennen 2012:

# Naam Land Tijd
1. Philippe Gilbert België 6.10,41
2. Edvald Boasson Hagen Noorwegen + 0,04
3. Alejandro Valverde Spanje + 0,05
4. John Degenkolb Duitsland z.t.
5. Lars Boom Nederland z.t.
6. Allan Davis Australië z.t.
7. Thomas Voeckler Frankrijk z.t.
8. Ramunas Navardauskas Litouwen z.t.
9. Sergio Luis Henao Colombia z.t.
10. Oscar Freire Spanje z.t.
16. Koen de Kort Nederland z.t.
32. Robert Gesink Nederland + 0,17
48. Bauke Mollema Nederland +2,21
55. Karsten Kroon Nederland z.t.
56. Tom Jelte Slagter Nederland z.t.
66. Niki Terpsta Nederland z.t.