Eerste vorst van de herfst een feit

De temperatuur is zondag tegen zonsopkomst in Nederland gedaald tot onder het vriespunt. Bij de voormalige vliegbasis Twente werd het -0,6 graden. De astronomische herfst is zaterdagmiddag officieel begonnen. "Daarmee is sprake van de eerste nachtvorst van de herfst van dit jaar'', zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Van nachtvorst is sprake als de temperatuur in de nacht of vroege ochtend op anderhalve meter hoogte onder nul komt. Het is volgens Lankamp vrij bijzonder dat al zo vroeg na de zomer sprake is van nachtvorst."Normaal gebeurt dat pas halverwege oktober en de laatste tien jaar vaak nog later."

Van een record is echter geen sprake. In 1971 was het in De Bilt al op 16 september onder nul.

Vlak boven de grond werd het nog kouder. Bij de voormalige vliegbasis was het op tien centimeter -4,7 graden. Ook in de rest van Overijssel, op de Veluwe en in het Rivierengebied vroor het aan de grond.

In de loop van zondag slaat het weer om. Door een natte en onstuimige maandag zou de kans op een zware ochtend- en avondspits reëel zijn. De zon is maandag weinig te zien, de wind trekt aan tot kracht vier tot zeven en het kan lang aan een stuk door regenen. Met het onstuimige weer stijgt ook de temperatuur naar zo'n zestien graden in het noorden tot 21 graden in Noord-Brabant en Limburg.