Marijnissen: geloofwaardigheidsprobleem VVD en PvdA

De PvdA en de VVD kampen allebei met een geloofwaardigheidsprobleem als ze samen in een kabinet gaan zitten. Dat zei partijvoorzitter van de SP Jan Marijnissen zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Hij wees erop dat beide partijen groot zijn geworden door zich tegen de ander af te zetten. "Veel mensen hebben juist op de ene partij gestemd om de ander uit het torentje te houden. Maar op het moment dat de verkiezingsuitslag bekend wordt trekt de PvdA naar de grootste tegenstander."

Voor de SP rest volgens Marijnissen geen keus dan aankijken hoe het gaat. "Laat ze maar proberen een regeerakkoord te maken en zo snel mogelijk te regeren. Laat ze maar zien wat er van de PvdA-politiek overblijft."

De partijvoorzitter zei wel verbaasd te zijn dat PvdA-leider Diederik Samsom de SP 'zo heeft laten zitten'. In 2006 was dit ook al eens gebeurd. "Sindsdien hebben we veel geïnvesteerd in goede relaties." Marijnissen hield contactmet partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman, SP-leider Roemer met Samsom.

Na de verkiezingen heeft Marijnissen geen contact gehad met Spekman. "Maar de feiten zijn zoals ze zijn."

Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt bij de communicatie over de AOW-leeftijd. Pas bij de doorrekeningen van het Centraal Planbureau bleek dat de SP de AOW-leeftijd wil verhogen, terwijl in de campagne anders werd beweerd.

"Dat hadden we zelf openbaar moeten maken en naar buiten moeten brengen." Dan had de partij volgens hem kunnen uitleggen dat 1,7 miljard euro was gereserveerd om voor zware beroepen de AOW-leeftijd op 65 te houden. "Doordat het door de media werd ontdekt dachten mensen: hee, hier staat iets anders dan daar."

De SP daalde vlak voor de verkiezingen hard in de peilingen, maar volgens sommige peilers kwam dat vooral door de tv-debatten. Volgens Marijnissen wordt het effect van die debatten door de media uitvergroot. "Het grote verhaal is dat er wel sympathie voor de SP is, maar als het gaat om de machtsvraag gaat de voorkeur uit naar de PvdA."


Marijnissen: geloofwaardigheidsprobleem VVD en PvdA (Foto: Novum)