Samsom verwacht flinke compromissen

PvdA-leider Diederik Samsom verwacht flinke compromissen en concessies te moeten doen om tot een regeerakkoord te komen met de VVD. Dat valt op te maken uit een toespraak die hij zaterdag hield op een ledenraad van zijn partij in Utrecht.

De VVD en PvdA, de winnaars van de afgelopen verkiezingen, hebben volgens Samsom 'nogal verschillende politieke visies'. Maar beide partijen hebben wel een 'gevoel van urgentie en verantwoordelijkheidsbesef over de noodzaak dit land snel een stabiel kabinet te bezorgen'.

De PvdA-leider vertelde zijn gehoor dat hij niet van plan was lang spelletjes te spelen, om elkaar heen te draaien, af te wachten en 'in de loopgraven te blijven zitten en zo de onmacht van Den Haag nog eens uitgebreid te etaleren'. "Je kunt ook doen wat kiezers van ons mogen verwachten, namelijk onze verantwoordelijkheid nemen en een regering maken die dit land sterker en socialer uit de crisis halen en dat is wat ik wil doen."

Op basis van de gesprekken tot stelt Samsom veel vertrouwen te hebben dat een stabiel kabinet de uitkomst zal zijn. Garanties over bepaalde zaken die wel of niet in het regeerakkoord zouden moeten komen, wil Samsom echter niet geven, zei hij. "Om twee redenen: omdat wij een coalitieland zijn waarin compromissen gesloten moeten worden, maar ook omdat niemand precies weet wat er de komende weken, maanden of jaren nog gebeurt. Welke wending de Eurocrisis nog zal nemen."

Een regeerakkoord zal dus flinke compromissen en concessies bevatten, stelde Samsom. "Compromissen met een partij die op veel punten anders denkt over de samenleving dan wij. En concessies aan een harde realiteit van economische crisis die offers zal vragen van ons allemaal. U krijgt geen garanties over specifieke maatregelen die wel of niet in een akkoord zullen staan."

Toch wilde Samsom zijn toehoorders wel garanderen dat wat er ook gebeurt, de PvdA er volgens hem altijd voor blijft zorgen 'dat de rekening niet terechtkomt bij hen die het al zwaar hebben'. "En we zullen altijd blijven investeren in vooruitgang: in onderwijs, innovatie in duurzame technologie."


Samsom verwacht flinke compromissen (Foto: Novum)