'Amsterdam negeert GGD advies sluiting Estro-crèches'

De gemeente Amsterdam negeert een advies van de GGD om vijf kinderdagverblijven en drie instellingen voor buitenschoolse opvang te sluiten. Dat melden het radioprogramma Argos en televisieprogramma Nieuwsuur zaterdag na onderzoek.

De acht crèches zijn van kinderopvangbedrijf Estro, het grootste kinderopvangbedrijf in Nederland. De Amsterdamse GGD nam zeventig vestigingen van Estro in Amsterdam opnieuw onder de loep, omdat de onderneming eind vorig jaar zestien kinderopvangbedrijven in het hele land overnam.

Over acht vestigingen stelt de GGD dat ze niet voldoen aan de eisen voor het aantal beroepskrachten per groep. Ook zou de organisatie met kinderen schuiven om wettelijke normen te halen, worden stagiaires ingezet om beroepskrachten te vervangen en zijn risico-inventarisaties en protocollen op het gebied van kindermishandeling niet in orde.

Verschillende overtredingen zouden al eerder zijn geconstateerd. Aangezien op die punten onvoldoende verbeteringen zijn geboekt, adviseert de GGD geen exploitatievergunning te verlenen.

De gemeente Amsterdam zou echter niets doen met het advies omdat de kritiekpunten niet zwaar genoeg zouden zijn om de vestigingen direct te sluiten. "We vinden sluiting een te zwaar middel. Dus wij gaan gewoon onze handhavingsstappen beginnen die wij doen als dit soort overtredingen voorkomen", zegt wethouder voor D66 in Amsterdam-Zuid Simone Kukenheim, die leidinggeeft aan het Bureau Handhaving Kinderopvang.

Het Bureau Handhaving Kinderopvang werd in februari speciaal opgericht naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Bij kinderdagverblijven die in gebreke bleven, zou voortaan direct worden opgetreden, zo was het devies. Kukenheim stelt echter dat het sluiten van de acht crèches die nu worden bekritiseerd niet zal lukken. "Als ik tot sluiting over ga, dan word ik morgen door de rechter teruggefloten."