Irak wil af van vlag en volkslied

Irak is op zoek naar een nieuwe vlag en een nieuw volkslied. Die moeten nog dit jaar worden ingevoerd. De symbolen moeten zorgen voor meer eenheid in het verdeelde land. Dat heeft parlementslid Ali Shlah gezegd. Hij is voorzitter van de cultuurcommissie van het parlement, die een besluit neemt.

De huidige Iraakse vlag bestaat uit drie banen van rood, wit en zwart. In de witte baan staat in het groen de Arabische tekst 'Allah is groot'. Die vlag uit 2008 is een aanpassing van de vlag die oud-dictator Saddam Hussein in 1991 had ingevoerd. Er waren eerder al voorstellen om een volledig nieuwe vlag te maken, maar Irak zag daarvan af toen de ontwerpen te veel kritiek kregen.

Landen veranderen hun vlaggen meestal als ze willen breken met het verleden. Zo namen de nieuwe machthebbers in Libië vorig jaar een nieuwe vlag aan. Ze schaften het effen groene dundoek van Muammar Gadhafi af en voerden een roodzwartgroene vlag met de islamitische halve maan en ster in. Libië gebruikte die vlag ook van 1951 tot 1969, toen Gadgafi de macht greep.

Irak wil af van vlag en volkslied
Irak wil af van vlag en volkslied (Foto: ANP)