Eis: 20 maanden tegen corrupte ambtenaar Roombeek

Tegen een ambtenaar van de gemeente Enschede is vrijdag twintig maanden cel geëist wegens corruptie. Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt de man, die sinds 2004 werkte als projectmanager bij de wederopbouw van de door de vuurwerkramp vernielde wijk Roombeek, ervan van 2006 tot en met 2011 giften te hebben aangenomen.

De man wordt bovendien verdacht van valsheid in geschrifte en het voorhanden hebben van wapens. Die wapens zou hij hebben bewaard voor zijn broer en een van de mensen die hem zou hebben omgekocht.

De corruptie kwam aan het licht bij getuigenverhoren in een faillissementsonderzoek van een aannemer. Daaruit bleek dat de eigenaar een ambtenaar van de gemeente Enschede had omgekocht, bijvoorbeeld door hem mee op reis te nemen naar China en de Verenigde Staten.

De eigenaar van een ander bedrijf plaatste daarnaast containers bij het bedrijf van de vrouw van de ambtenaar. Een aantal rekeningen daarvoor kwam bij de gemeente terecht. Beide bedrijven hadden veel opdrachten toebedeeld gekregen in Roombeek.

Volgens de officier van justitie heeft de ambtenaar het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in de overheid ernstig geschaad. Het OM wil dat de man behalve een celstraf ook bijna 26 duizend euro moet terugbetalen die hij aan zijn praktijken zou hebben verdiend.

Tegen de aannemer met wie de ambtenaar de reisjes ondernam is vrijdag achttien maanden cel geëist. De zaak tegen de verdachte die de containers plaatste en facturen zou hebben vervalst is voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat de raadsman het dossier niet volledig had kunnen lezen.