Nazi-arts Aribert Heim officieel dood

De rechtbank in Baden-Baden heeft het onderzoek naar de vroegere concentratiekamparts Aribert Heim afgerond. De rechtbank is na bestudering van door de advocaat en de zoon van Heim aangeleverde documenten tot de slotsom gekomen dat Heim in 1992 op 78-jarige leeftijd in Egypte is overleden.

Heim werkte als SS-arts in het concentratiekamp Mauthausen, waar hij bekend stond als 'Dr. Dood'. Hij zou in oktober en november 1941 talrijke joodse kampbewoners allerlei giftige stoffen direct in het hart hebben gespoten om te zien hoe snel ze dood gingen, gevangenen door onnodige operaties op beestachtige wijze hebben omgebracht en in sommige gevallen bij zijn slachtoffers bij vol bewustzijn organen hebben verwijderd. Hij zou de dood van zo'n driehonderd mensen op zijn geweten hebben.

Na de oorlog kon hij ongestoord een artsenpraktijk voeren totdat begin jaren zestig beschuldigingen tegen hem werden ingebracht en hij van het toneel verdween. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar Heim werd niet opgespoord.

Volgens de rechtbank in Baden-Baden bekeerde Heim zich in 1980 tot de islam en ging hij voortaan onder de naam Tarek Hussein Farid door het leven. Tot het einde van zijn leven zou hij in Caïro wonen.

De Duitse zender ZDF en de New York Times berichtten in 2009 al dat Heim in 1992 was overleden, nadat een chemokuur en bestraling tegen darmkanker niet het gewenste resultaat hadden gehad. Zijn zoon Rüdiger bevestigde tegenover de zender dat zijn vader jarenlang in Caïro woonde. Rüdiger bezocht zijn vader midden jaren zeventig voor de eerste keer.

Uit documenten van Heim blijkt volgens de rechtbank dat de nazi-arts begin 1963 onder zijn tweede naam Ferdinand met een toeristenvisum naar Egypte vertrok. Hij zou zich vervolgens jarenlang onder de naam Ferdinand Heim in Caïro verborgen hebben gehouden. De rechtbank concludeerde uit de ontvangen stukken dat Farid en Heim een en dezelfde persoon waren.