Rechter wijst verbod anti-islamfilm af

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag het verzoek van een actrice om de trailer van de anti-islamfilm Innocence of Muslims van YouTube te laten verwijderen afgewezen. Rechter Luis Lavin verwierp het verzoek deels omdat de man achter de film geen afschrift van de vordering heeft gekregen.

Cindy Lee Garcia stelt dat ze is gedupeerd door Nakoula Basseley Nakoula, de man achter de film waarvan de trailer afgelopen week leidde tot gewelddadige protesten. Ze zegt dat ze niet op de hoogte was van de anti-islamitische inhoud. In het script dat zij kreeg werd volgens haar niet gesproken over de profeet Mohammed en stond niets van religieuze of seksuele strekking.

Garcia zei gereageerd te hebben op een advertentie en dacht dat ze meespeelde in een avonturenfilm die zich afspeelt in het oude Egypte. De dialogen in de amateuristische film werden later echter opnieuw ingesproken, onder meer met anti-islamitische teksten waarin Mohammed wordt weggezet als oplichter, rokkenjager en kinderverkrachter. Ook werden de teksten in het Arabisch vertaald.

"De film is verachtelijk en verwerpelijk", zei Garcia's advocaat Cris Armenta. Haar cliënt heeft sinds de trailer in het nieuws kwam doodsbedreigingen ontvangen en kan niet meer voor haar kleinkinderen zorgen.

YouTube weigerde eerder op Garcia's verzoek om verwijdering van de video in te gaan. Het videokanaal, eigendom van internetzoekgigant Google, heeft inmiddels laten weten het verzoek in heroverweging te nemen. Google heeft toegang tot de beelden voor gebruikers in Saudi-Arabië, Libië, en Egypte al geblokkeerd. Ook in Indonesië en India is de trailer verwijderd, omdat in die landen met de beelden de wet wordt overtreden.

Garcia is van mening dat haar reputatie als actrice schade heeft opgelopen door de film.