Formatiedebat: De nutteloosheid der dingen

De nieuwe leden van de Tweede Kamer zijn donderdag 20 september beëdigd. Vervolgens werd er een debat gehouden betreffende de formatie, welke volgens speculatie van velen in de kamer zich zal uiten in een VVD/PvdA coalitie. Voorafgaand aan dit debat werden er richting de heer Samsom en de heer Rutte vanuit de kamer al kritische vragen gesteld betreffende de begroting van 2013. Beide heren hielden zich hierover stil.

Het debat liet duidelijk de positie en kracht van de twee grootste partijen zien. Hoewel de heer Rutte niets wilde vrijgeven over de komende begroting, geef hij wel aan 'een samenwerkingsverband van compromissen' aan te durven gaan met de PvdA. Op het verzoek van de heren Pechtold, Buma en Slob voor enige verduidelijking geeft de demissionair premier geen commentaar.

De heer Samsom toont over dezelfde kwaliteiten voor geheimzinnigheid te beschikken. Bij de vraag vanuit de kamer in hoeverre Samsom bereid was om met andere partijen samen te werken reageert hij simpelweg met: "Ik ben nooit door de andere partijen benaderd". Wanneer Roemer kritiek toont over het samenwerkingsverband tussen de VVD en PvdA reageert Samsom: "Het zou immers voor de SP niet anders zijn geweest in de formatie welke SP had gewenst." Dit betreffende veel van de programmapunten in vergelijking met D66. Waar Samsom geen rekening mee houdt zijn de 'grote ideologische verschillen' tussen de VVD en PvdA, reageert Roemer.

In het betoog van de heer Wilders laat hij merken zijn verlies te accepteren. Verder geeft hij aan hard te vechten om een paars kabinet 'van de baan te vegen'. Roemer geeft in zijn termijn vooral de tegenstellingen tussen Rutte en Samsom aan. Het 'radicaal verschillend mensbeeld' zal een probleem worden in de formatie, aldus de SP voorman. Deze verschillen zouden te groot zijn om te overbruggen.

Concluderend kan gesteld worden dat het debat van afgelopen donderdag niet meer was dan een bekendmaking van een onduidelijke en speculatieve formatie, VVD en PvdA. Mogelijkheden en uitspraken betreffende de begroting van 2013 werden uitgesloten door de heren Samsom en Rutte. De overige partijen tonen massaal treur voor de mogelijke formatie. Dit op het gebied van ideologie en samenwerkingsmogelijkheid. En ook hier houden de heer Samsom en de heer Rutte zich glimlachend stil.

Formatiedebat
Het debat over de formatie (Foto: FOK! / RvLaak)