'Voorlopig geen asielkinderen uitzetten'

Zo lang de kabinetsformatie duurt zullen er geen minderjarige asielzoekers die lang dan 5 jaar in Nederland verblijven worden uitgezet. Dat heeft een meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer donderdag bepaald in het debat over de kabinetsformatie.

ChristenUnie en PvdA dienden eerder een initiatiefwetsvoorstel in om gewortelde asielkinderen die al langer dan 8 jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven. In de oude Tweede Kamer was daarvoor geen meerderheid.

In de nieuwe Kamer is die er wel, maar het onderwerp komt ook aan bod in de onderhandelingen tussen VVD en PvdA over een nieuw kabinet. De VVD is tegen het 'kinderpardon', maar PvdA-leider Diederik Samsom hoopt VVD-leider Mark Rutte in die onderhandelingen over te halen er toch mee in te stemmen.

Om er zeker van te zijn dat er gedurende de kabinetsformatie geen kinderen worden uitgezet, diende ChristenUnie-leider Arie Slob donderdag een motie in. Samsom kondigde aan die te steunen. Met D66, de SP, de PvdD, GroenLinks en 50PLUS erbij is er een meerderheid voor het zogeheten moratorium.

Volgens Slob, die de initiatiefwet eerder met Samsom indiende toen die nog geen fractievoorzitter was, gaat het om 600 tot 800 asielkinderen die hier geworteld zijn. De vier grote steden en tientallen andere gemeenten steunen het kinderpardon.