Nieuwe Tweede Kamer beëdigd

In Den Haag is donderdagmiddag de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. Alle 150 leden legden hiervoor de eed of gelofte af, waarin zij onder meer trouw zweren of beloven aan de koning en de grondwet. Niet alleen de nieuwkomers, maar ook de 'zittende' Kamerleden werden beëdigd.

De nieuwe Kamer telt 51 nieuwe parlementariërs. Onder hen zjin enkele opvallende namen. Zo maakt de zoon van wijlen ECB-president Wim Duisenberg sinds donderdag deel uit van de VVD-fractie. Zijn vader was een bekende PvdA'er. Een dochter van CDA-prominent Hanja Maij-Weggen, Marit Maij, treedt toe tot de PvdA-fractie.

Andere opmerkelijke naam is Pieter Heerma, de zoon van oud-CDA-fractieleider Enneüs Heerma. Hij is de partij van zijn vader wel trouw gebleven. Verder keert Mei Li Vos terug in de PvdA-fractie.

Een aantal VVD-bewindslieden uit het demissionaire kabinet is nu ook Kamerlid, doordat ze op de kandidatenlijst van hun partij stonden. Dat geldt voor onder anderen premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Bij het CDA stonden geen bewindslieden op de kandidatenlijst.

De nieuwe Kamer moet meteen aan de bak. Na de beëdiging staat een debat op het programma met 'verkenner' Henk Kamp over de kabinetsformatie. De Kamer praat ook over het kiezen van een nieuwe voorzitter. Tot die er is, zit PVV-Kamerlid Martin Bosma de vergaderingen van de Tweede Kamer voor.