Alsnog taakstraf voor rap over Wilders

Een rapper die in 2007 een bedreigend nummer over PVV-leider Geert Wilders schreef, is alsnog veroordeeld. Het gerechtshof in Den Haag legde hem donderdag veertig uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf op.

De rapper, Mohammad B., zette zijn rap op cd. Later verscheen op Youtube van het nummer een videoclip, waar schietgeluiden in zijn gemonteerd.. Wilders stapte hierop naar de rechter.

De rechtbank veroordeelde B. in 2009, maar het hof in Den Haag sprak hem een jaar later vrij omdat niet kon worden bewezen dat B. de videoclip op internet had geplaatst. De tekst alleen was volgens het hof niet op te vatten als een bedreiging.

De Hoge Raad dacht hier anders over en verwees de zaak terug naar een ander gerechtshof. Het is dan wel niet bekend wie de videoclip op Youtube plaatste, maar de tekst alleen zou ook als doodsbedreiging kunnen worden gezien. Van de tekst staat vast dat die van B. komt. De rapper had volgens de raad kunnen weten dat Wilders de door hem geschreven tekst als bedreigend kon opvatten. Het hof in Den Haag gaat hier nu in mee.

De verdachte had een beroep op de vrijheid van meningsuiting gedaan. Hij zou geen andere uitingsvorm dan 'harde rap' ter beschikking hebben om zijn ongenoegen over Wilders te uiten. Dat neemt volgens het hof echter niet weg dat de tekst bedreigend is en dat grenzen zijn overschreden.