Beveiliging Nederlandse kerncentrales goedgekeurd

Nederlandse kerncentrales en andere nucleaire installaties voldoen aan alle eisen voor beveiliging. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties nam de kerncentrale in Borssele, NRG in Petten en de onderzoeksreactor in Delft onder de loep. Daarvoor bezocht het agentschap de centrales vier keer in de periode van 2005 tot dit jaar. Het IAEA raadt aan de internationale beveiligingsvoorschriften ook in de Nederlandse wet op te nemen.

Verhagen toont zich tevreden met het onderzoek. "Nederland voldoet aan de bestaande eisen en werkt aan verdere invoering van de nieuwste eisen als het gaat om beveiliging", laat de minister weten. Nederland is het eerste West-Europese land waar de IAEA het complete inspectieonderzoek heeft afgerond.

Kort geleden werden scheurtjes ontdekt in Belgische kernreactoren in Doel en Tihange. Het bedrijf dat die reactoren bouwde, is ook verantwoordelijk voor de centrale in Borssele. Hoewel deskundigen pleitten voor extra onderzoek naar de veiligheid in Borssele, was dat volgens Verhage niet noodzakelijk.


Beveiliging Nederlandse kerncentrales goedgekeurd (Foto: Novum)