Verbeet prijst vertrekkende Kamerleden

De Tweede Kamer nam woensdag afscheid van 51 Kamerleden. Zij werden stuk voor in het zonnetje gezet door voorzitter Gerdi Verbeet (PvdA), die zelf ook vertrok. De ceremonie begon om 12.00 uur en nam een paar uur in beslag. Verbeet had namelijk voor elke politicus die vertrok een persoonlijk woord.

"Ik denk dat u de afgelopen jaren de nodige turbulentie heeft ervaren", zo zei Verbeet bijvoorbeeld over 'brievenbuspisser' Eric Lucassen (PVV). De manier waarop Lucassen is 'gevallen' viel op, zei ze. Niettemin wenste Verbeet ook hem alle goeds toe. Warme woorden waren er voor Willie Dille (PVV). "U bent vooral een mensenmens." Vertrekkend partijgenoot Richard de Mos moest zichtbaar geëmotioneerd een traantje wegpinken toen Verbeet zich tot hem richtte.

Bruno Braakhuis (GroenLinks) was vanwege zijn charme een 'graag geziene collega', zei Verbeet. En zijn fractiegenoot Arjen El Fassed werd door Verbeet geprezen als 'twitterkampioen onder de Kamerleden', vanwege zijn vele volgers.

Verbeet nam zelf afscheid na zes jaar de voorzittershamer te hebben gehanteerd. Net als haar voorgangers is zij vereeuwigd in een schilderij dat komt te hangen in de zogeheten eregalerij van voormalige Kamervoorzitters.


Verbeet prijst vertrekkende Kamerleden (Foto: Novum)