Rechter verbiedt tentenkamp asielzoekers Den Haag

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die een tentenkamp wilde opslaan op het Malieveld in Den Haag, heeft daarvoor woensdag geen toestemming gekregen van de rechtbank. Wel mag overdag worden gedemonstreerd en mag de groep op die plek overnachten, licht een woordvoerder van de rechtbank toe.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) had de groep verboden een tentenkamp op te slaan. Daarop stapten de asielzoekers naar de Haagse rechtbank. Die besloot dat de groep geen 'dichte tenten of afgesloten bouwwerken' mag plaatsen op het Malieveld.

Van Aartsen verbood het tentenkamp eerder omdat hij de Koekamplaan bij het Malieveld niet geschikt acht voor een dergelijk kamp, mede omdat het lastig is om daar toezicht te houden.

Begin deze maand besloot de rechtbank al dat demonstranten van Occupy de nacht mogen doorbrengen op het Malieveld. De gemeente was daartegen. Die demonstranten mogen evenmin tenten of andere gesloten ruimtes op het veld plaatsen en moeten een aanspreekpunt hebben voor politie en gemeente, oordeelde de rechter.