Heineken dichter bij overname Tiger-bier

Heineken heeft een overeenkomst bereikt met de twee bedrijven die de brouwer dwarszaten bij de overname van Asian Pacific Breweries (APB). Thaibev en TCCA hebben op een aandeelhoudersvergadering van Fraser & Neave, dat aandelen bezit van APB, beloofd voor de overname van die aandelen door Heineken te stemmen.

Dat maakten de drie bedrijven dinsdagavond bekend. Door de overeenkomst is de overname van de maker van het in Azië populaire Tiger-bier door Heineken een stap dichterbij gekomen.

In ruil voor de overeenkomst heeft Heineken beloofd geen bod te doen op alle aandelen van Fraser & Neave. Thaibev en TCCA, beide gelieerd aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi, bezitten beide ongeveer dertig procent van de aandelen in Fraser & Neave. Daardoor moesten de bedrijven vorige week verplicht een bod uit te brengen op het gehele bedrijf.

Als de aandelen van Fraser & Neave in APB verkocht zijn aan Heineken resten alleen nog frisdrankactiviteiten en belangen in vastgoed en media. Volgens analisten is Sirivadhanabhakdi met zijn overname van Fraser & Neave mogelijk vooral uit op het superdividend dat wordt uitgekeerd als de deal met Heineken rond is.

Op de aandeelhoudersvergadering van 28 september staat het bod van Heineken op het belang van Fraser & Neave in APB op de agenda. Als de aandeelhouders inderdaad instemmen, houdt Heineken ongeveer een belang van 85 procent in de brouwer.


Heineken dichter bij overname Tiger-bier (Foto: Novum)