Frans blad publiceert nieuwe Mohammed-cartoons

Na alle ophef die is ontstaan rond de film Innocence of Muslims, inclusief doden en gewonden, gooit het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo morgen nog wat extra olie op het vuur. Het magazine publiceert in haar nieuwe editie die morgen uitkomt kakelverse spotprents met de profeet Mohammed in een ongetwijfeld vaak bedenkelijke hoofdrol.

De plaatjes moeten "degenen choqueren die gechoqueerd willen worden", zo belooft hoofdredacteur Charbonnier. Hij beroept zich op de persvrijheid en wil geen gas terugnemen "omdat de extremisten anders winnen." De Franse moslimraad is minder blij met de publicatie, maar hoopt wel dat moslims in het land zich niet laten provoceren.

Dat Charlie Hebdo niet vies is van een beetje ophef bleek overigens in november vorig jaar al. Toen publiceerde het blad de veelbesproken cartoons van de Deense tekenaar Kurt Westergaard, wat leidde tot een poging tot brandstichting bij het kantoor van het blad. Daar heeft de politie dan ook, niet geheel verrassend, verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen.