Wisselende reacties op troonrede

Op de troonrede die koningin Beatrix dinsdagmiddag heeft opgelezen wordt uiteenlopend gereageerd. D66-leider Alexander Pechtold spreekt van een nodeloos 'somber verhaal', terwijl CDA-leider Sybrad Buma juist het realisme van de toespraak prees.

De koningin zei onder meer dat Nederland voor een opgave staat die om grote veerkracht vraagt. Het land wordt volgens haar hard geraakt door de economische crisis. Pechtold wees echter op het begrotingsakkoord dat zijn partij samen met VVD, CDA, GroenLinks en de CrhistenUnie heeft gesloten. Hiermee is de begroting voor 2013 al op orde gebracht.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in de troonrede vooral een opdracht aan de politiek gehoord, om samen uit de crisis te komen.

Geert Wilders vond de troonrede maar niets. "Het enige hoogtepunt van vandaag is dat ik vanavond naar Lady Gaga ga." Verder typeerde hij de rede van het staatshoofd als een 'slecht verhaal' van de Kunduz-partijen dat vooral 'heel veel lastenverzwaringen' voor burgers bevat.

"Het is een mooie, maar ook een surrealistische dag, want we weten niet waar we aan toe zijn", zei Wilders verder. "Er dreigt een kabinet van VVD en PvdA te komen, en dan kan de troonrede weer de prullenbak in."

SP-leider Emile Roemer noemde de troonrede een 'weinig verrassend verhaal'. "Het was vooral het Kunduz-akkoord, maar dat wordt alleen nog maar door D66 gesteund, zo lijkt het." Roemer zei het te betreuren dat er deze week geen debat wordt gehouden over de dinsdag gepresenteerde begroting. "We weten nu niet wat er nog van het akkoord over is."

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma noemde de troonrede 'realistisch en eerlijk'. "We gaan geen gemakkelijk jaar tegemoet." Ook Buma zei zich af te vragen hoeveel er overblijft van het Kunduz-akkoord. De PvdA wil van de btw-verhoging af en de VVD van de forenzentaks. "Dat kost vier miljard, ik zou graag snel willen weten hoe ze dat gaan dekken."

GroenLinks-leider Jolande Sap noemde het bijzonder dat het een troonrede was van vijf partijen, doelend op het Kunduz-akkoord. "Maar verder was de troonrede vlak van toon. Het is duidelijk dat men de formatie niet voor de voeten wil lopen."