Tuchtzaak Moszkowicz deels achter gesloten deuren

De tuchtzaak tegen advocaat Bram Moszkowicz die dinsdag dient, wordt deels achter gesloten deuren behandeld. Dat melden verslaggevers die bij de zaak in de rechtbank van Amsterdam aanwezig zijn op Twitter. Moszkowicz moet zich voor de raad van discipline verantwoorden omdat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Moszkowicz was dinsdag zelf niet bij de zaak aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Gabriel Meijers. Die pleitte ervoor een deel van de zaak besloten te behandelen vanwege de geheimhoudingsplicht van advocaten. Juist de dossiers over de contante betalingen worden nu zonder publiek en pers besproken.

De orde besloot tot de tuchtzaak na een onderzoek naar de praktijkvoering van Moszkowicz. Volgens de orde waren er geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden en had Moszkowicz over deze betalingen moeten overleggen. Door contante betalingen kan inkomstenbelasting worden ontdoken.

Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad waarin werd geschreven dat de Belastingdienst onenigheid heeft met Moszkowicz omdat hij zich contant liet betalen. Hoewel daar geen concreet onderzoek naar is gedaan, zijn er volgens de orde geen aanwijzingen voor belastingontduiking.

Moszkowicz liet eerder al weten niets kwijt te willen over de betalingen, omdat hij daarmee zijn beroepsgeheim zou schenden. Volgens hem zouden contante betalingen gebruikelijk zijn in de advocatuur.

Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz (Foto: Novum)