Warpspeed misschien toch mogelijk

Hoewel de zogenoemde 'warp drive' tot nu toe pure science fiction is, zou het kunnen dat het toch niet zo onmogelijk blijft als aangenomen wordt. Amerikaanse wetenschappers hebben een natuurkundig concept uit 1994 zo aangepast dat het in theorie mogelijk zou moeten worden om met tien keer de snelheid van het licht te reizen.

Bij het idee uit 1994 werd uitgegaan van een ruimteschip met de vorm van een rugbybal met een platte ring er omheen. Doordat ruimtetijd andere natuurkundige wetten kent dan de lichtsnelheid, zouden er ombuigingen daarvan mogelijk moeten zijn, waardoor de enorme snelheden in theorie mogelijk worden.

Het grootste probleem bij het oorspronkelijke concept was dat er een ongekend grote hoeveelheid energie nodig zou zijn om dergelijke snelheden te behalen. De totale hoeveelheid benodigde energie zou vergelijkbaar zijn met de totale massaenergie van de planeet Jupiter.

Nu blijkt dat de vorm van de ring om het ruimteschip een groot verschil maakt. Als die namelijk niet plat is, maar meer donutvormig, dan blijkt de benodigde energie bijzonder veel lager te liggen. Dan zou de energie van een modern ruimteschip al voldoende kunnen zijn.

De wetenschappers zijn momenteel bezig met een proefopstelling waarmee de theorie getest kan worden, maar ook als die experimenten succesvol blijken, dan zal het nog lange tijd duren voordat de mensheid in staat is tot interstellaire reizen.