'Zorgpremie stijgt volgend jaar met honderd euro'

De zorgpremie stijgt volgend jaar met honderd euro per persoon. Het eigen risico gaat daarbij omhoog van 220 euro naar 350 euro, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden. De stijging kan nog worden gedempt als verzekeraars interen op hun reserves.

De stijging komt doordat de dekking van het basispakket wordt uitgebreid. Zo wordt de zorg voor revaliderende ouderen voortaan door zorgverzekeraars vergoed en niet meer uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Ook komen de opleidingskosten van verpleegkundigen vanaf volgend jaar voor rekening van de zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraar ONVZ stelt in de krant dat het bij elkaar om vier miljard euro gaat die eerst door de overheid werd betaald en nu door verzekeraars moet worden opgehoest. "Het tekort op de rijksbegroting gaat omlaag, maar burgers en werkgevers krijgen de rekening gepresenteerd", zegt ONVZ-bestuurder Arno Kleijnenberg in de krant.

Het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal nodig hebben om de kosten van de basisverzekering te dekken, de zogenoemde rekenpremie, zou onder meer hierdoor met 104 euro stijgen. De rekenpremie wordt dinsdag vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

De prijs die zorgverzekeraars rekenen, zou nooit lager uitkomen dan deze rekenpremie. Meestal komt er wat bovenop vanwege de bedrijfskosten van de verzekeraars en om bijvoorbeeld te compenseren voor wanbetalers.