'Onderzoek naar kerncentrale Borssele noodzakelijk'

Er moet een onderzoek komen naar de veiligheid van het reactorvat van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Dat zei atoomfysicus Wim Turkenburg maandag in EénVandaag nadat in België twee kerncentrales werden stilgelegd vanwege scheurtjes in de reactor.

Het bedrijf dat de reactor in Borssele bouwde, de Rotterdam Droogdok Maatschappij (RDM), was ook verantwoordelijk voor de centrales in het Belgische Doel en Tihange. In beide centrales werden kort geleden scheurtjes in de reactor gevonden, waarna ze gedeeltelijk of helemaal werden stilgelegd.

Volgens Wouter den Dulk, voormalig technisch directeur van de RDM is zo'n onderzoek niet nodig. Hij is verbaasd dat de suggestie wordt gewekt dat het bedrijf niet zorgvuldig te werk is gegaan. "Ik kan me niet voorstellen dat wij die scheurtjes niet gevonden hadden", zegt hij daarover.

Turkenburg is echter ongerust. "Als dat onderzoek niet is gedaan, vergelijkbaar met wat in Doel in Tihange is uitgevoerd, kun je daar niet voor honderd procent je hand voor in het vuur steken", vindt hij.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) liet eerder weten dat Borssele niet direct uit bedrijf hoeft worden genomen.


'Onderzoek naar kerncentrale Borssele noodzakelijk' (Foto: Novum)