Israël waarschuwt VS opnieuw om Iran

De Israëlische premier Netanyahu waarschuwt de VS nogmaals dat het land een duidelijke grens moet stellen waar Iran niet overheen mag met zijn nucleaire programma. Naar verluidt weigert president Obama dat.

Israël denkt dat Iran binnen enkele maanden een stadium van uraniumverrijking zal hebben bereikt waarbij de bouw van een atoomwapen binnen handbereik is. Netanyahu wil dat Washington een limiet stelt aan de mate van verrijking en aan andere nuclaire activiteiten, onder dreiging van een aanval als de islamitische republiek die overschrijdt, zo liet hij aan CNN weten.

In Amerika bestaat de vrees dat Israël Iran op eigen houtje zal aanvallen om de ontwikkeling van nucleaire wapens een halt toe te roepen. Iran waarschuwde zondag dat er in zo'n geval niets van de joodse staat over zal blijven. Het land ontkent dat het een atoomwapenprogramma heeft en beweert dat de nuclaire installaties voor energie- en medische doeleinden zijn.

Obama sprak de Israëlische premier afgelopen week over de kwestie. De Amerikaanse regering zegt alles in het werk te zullen stellen om te voorkomen dat Iran kernwapens in handen krijgt, maar ziet uraniumverrijking op zichzelf volgens antwoorden op vragen van CNN niet als een red line. Netanyahu toont zich de laatste tijd steeds ongeduldiger met de in zijn ogen veel te vage toezeggingen van Washington.

Volgens CNN begint de zaak gezien de naderende presidentsverkiezingen een politieke tint te krijgen. Netanyahu liet weten dat sommigen hem in de verkiezingsstrijd proberen te trekken, maar dat hij dat niet wil. "We zijn blij met de steun van zowel de Democraten als de Republikeinen voor Israël", aldus de premier. "Het is in het belang van Amerikanen van elke politieke kleur om Iran te stoppen."