Paul Depla ziet rol voor SP in formatie

Om polarisatie te voorkomen zouden de VVD en de PvdA ieder een partij mee moeten kunnen nemen in de coalitie. Voor de PvdA is de SP dan een logische keuze, zei burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) zondag in Buitenhof. De VVD kan dan D66 of CDA meenemen.

Depla wees erop dat de SP met vijftien zetels groter is dan D66 (twaalf zetels) en CDA (dertien zetels). Hij wees erop dat deze aanpak in Eindhoven werkt. Daar nam de PvdA GroenLinks mee de coalitie in en VVD bracht D66 in.

Het grote voordeel is volgens hem dat dan wisselende patronen ontstaan en dat polarisatie wordt voorkomen. Ook is het kabinet volgens hem dan verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Voormalig VVD-minister Pieter Winsemius toonde zich in de uitzending niet enthousiast over het idee. Het is volgens hem eenvoudiger als alleen VVD en PvdA in een kabinet gaan. Dat ze samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer maakt volgens hem niet uit. "De Eerste Kamer gedraagt zich bijna altijd. Die mensen weten wat hun rol is."

Op papier mag de Eerste Kamer wetgeving uit de Tweede Kamer alleen toetsen.