Lichaam Amerikaanse ambassadeur terug in VS

De stoffelijke overschotten van de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens, en drie van zijn medewerkers zijn vrijdag aangekomen op luchtmachtbasis Andrews in de Amerikaanse staat Maryland. Het toestel met aan boord de vier lichamen werd opgewacht door de Amerikaanse president Barack Obama, vicepresident Joe Biden en minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

Stevens en zijn medewerkers kwamen dinsdag om het leven bij een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. Aanleiding voor de aanval is vermoedelijk de anti-islamitische film Innocence of Muslims.

"Dit offer zal nooit worden vergeten", zei Obama, staande naast de vier kisten die bedekt waren met een Amerikaanse vlag . "Ze kenden het gevaar en ze accepteerden dit. Ze omarmden niet alleen het Amerikaanse ideaal, ze belichaamden het Amerikaanse ideaal. Ze belichaamden het: de moed, de hoop, en ja, het idealisme, dat fundamentele geloof dat we deze wereld iets beter kunnen achterlaten dan hij was. Dat is wie ze waren en dat is wie wij zijn. Als we hun nagedachtenis willen eren, dan is dat hoe we altijd moeten zijn."


Lichaam Amerikaanse ambassadeur terug in VS (Foto: Novum)